Nieuwbouw energieneutrale villa

Driebergen

Aan de Boomgaard 11 in Driebergen wordt een zeer duurzame energieneutrale woning gebouwd, waarvoor wij het technisch ontwerp, de aanbesteding en directievoering verzorgen. Deze nieuwe woning vervangt de bestaande woning, die dateert uit de jaren zeventig. De nieuwe woning, ontworpen door JHK Architecten, zal nagenoeg op dezelfde plek worden gebouwd als het bestaande huis. De kwaliteiten van de locatie worden in het nieuwe huis echter veel beter benut. De perfecte oriëntatie op de zon wordt ingezet om het woongenot te versterken en optimaal gebruikt te maken van natuurlijke energiebronnen.

Het binnenkomen is gelegen aan de noordoostzijde, waar weinig zon is. De keuken bevindt zich aan de voorzijde van het huis en heeft contact met de straat. De ochtendzon wordt hier royaal binnengelaten. Aan de zuid- en westzijde bevindt zich een ruime en deels dubbelhoge woonruimte, die optimaal profiteert van de zon en het zicht op de tuin. De bovengelegen verdieping bevat twee royale slaapruimten en bijbehorende badkamers.

Het huis heeft een archetypische vorm. Om dit te versterken worden het dak en de gevels uitgevoerd in rvs. Deze mono-materialisering geeft het huis een geheel eigen karakter en uitstraling en creëert rust in het materiaalgebruik. Het is zeer onderhoudsvriendelijk en zal geen last hebben van veroudering. De kap is prominent aanwezig met royale overstekken die de gevels beschermen tegen weersinvloeden en teveel zoninstraling.

Het grote dakoppervlak zal worden gebruikt voor PV-cellen en zonnecollectoren. Deze laatste is gekoppeld aan een zonneboiler voor warm water. Het huis kent een zeer hoge isolatiewaarde, die wordt bereikt door driedubbel glas toe te passen en een Rc hoger dan 6 voor de dichte geveldelen. Tenslotte wordt er gebruik gemaakt van ondergrondse energieopslag, vloerverwarming en vraaggestuurde ventilatie. Dit alles resulteert in een energieneutrale woning met een EPC van -0.02.