Aanbouw en renovatie Gele Lis

Den Haag

De bewoners van deze hoekwoning in Den Haag wonen hier inmiddels tien jaar en met heel veel plezier. Gedurende die periode is het gezin echter gegroeid naar vijf personen, waardoor ze nu te weinig leef- en bergruimte hebben, met name op de begane grond. Wij werden daarom gevraagd om een plan te maken voor een aanbouw …

Uiteindelijk is de woning niet alleen uitgebreid met een aanbouw naast het huis, maar heeft de woning met een luifel en gevelpui over de volledige breedte van de woning tevens een compleet nieuw gezicht gekregen. Het ontwerp biedt hen nu de gewenste extra opbergmogelijkheden, maar geeft hen ook veel meer leefruimte met als grote bonus: een grote lichte open keuken!

De aanbouw is bedoeld als opslagruimte voor fietsen, tuinspullen en klusruimte en vervangt de huidige inpandige berging. Dit gaf de mogelijkheid om de entree te verplaatsen en de gang bij de keuken en woonkamer te betrekken. Vanuit de keuken en eethoek geeft de verdiepingshoge pui meer licht en ruimte aan het interieur en uitzicht over de groene omgeving voor het huis.

Zowel in zijn positionering en afmetingen als in zijn abstracte uitwerking is het ontwerp zo goed mogelijk gerelateerd aan de bestaande woning en versterkt de uitbreiding de woning in zijn architectonische uitstraling én functioneel gebruik. Aan de buitenzijde is de uitbouw en luifel afgewerkt met zink in verticaal gefelste banen en donkergrijs geschilderde houten puien achter een verzinkt stalen portaal. Materialen die aansluiten bij het materiaal- en kleurgebruik van de bestaande woning en de andere woningen in de directe omgeving.