12.16 Aanbouw en renovatie woonhuis

Soest

Dit soort huizen vind je overal in Nederland: typische rijtjeshuizen uit de late jaren ‘60 van de 20e eeuw. Op het eerste gezicht een beetje saai misschien, maar wel degelijk en met veel mogelijkheden. Toen dit hoekhuis gekocht werd, ontbrak elke vorm van comfort. Het huis was tot op de draad versleten. Buro Bouwstof heeft de woning met veel liefde en energie bouwkundig en installatietechnisch aangepakt en het hoekhuis een tweede leven gegeven.

Wie vandaag de woning binnenkomt, ziet meteen wat de uitgangspunten waren bij deze renovatie. Licht en ruimte maken goede sier. Aan de achterzijde is de woning over de volle breedte van het kavel uitgebreid met een nieuwe carport, een grote open keuken en veel extra leefruimte. Vanuit de keuken en eethoek geven de hoge ramen van de schuifpui en buitendeur uitzicht over de tuin die later nog gerenoveerd zal worden.

Aan de buitenzijde is de uitbouw afgewerkt met donkergrijs geschilderde houten puien en metselwerkgevelvlakken in tegelverband onder een luifel van betonstuc. Eerlijke en robuuste materialen die aansluiten bij het materiaal- en kleurgebruik van de jaren ’60-woning en tegelijkertijd de achterzijde een kalme en tijdloze aanblik geven. De voorgevel bleef ongewijzigd